Constitution of India General Awareness

CONSTITUTION OF INDIA – 2

1. Our Constitution was adopted on
A) 26th November, 1949 B) 15th August, 1945
C) 26th January, 1950 D) 1st January, 1950

2. Our Constitution came into force on
A) 26th November, 1949 B) 15th August, 1945
C) 26th January, 1950 D) 1st January, 1952

3. The President of the Constituent Assembly was
A) Dr. K.M. Munshi B) Dr. Rajendra Prasad
C) Dr. Ambedkar D) Jawaharlal Nehru

4. Which Article empowers the President to dissolve the Lok Sabha at any time before its tenure?
A) Article 95 B) Article 75
C) Article 85 D) Article 65

5. India has
A) 15 States B) 21 States
C) 26 States D) 29 States

6. The total number of Union Territories excluding National Capital Territory of Delhi is __________.
A) 6 B) 10
C) 7 D) 8

7. The members of the Rajya Sabha are elected by the
A) elected members of the Legislative Assembly
B) people
C) elected members of the Legislative Council
D) Lok Sabha

8. The power to decide an election petition other than the election of President or Vice-President is vested with
A) Parliament B) High Courts
C) Supreme Court D) Election Commission

9. The Fundamental Rights have been incorporated in Part ____ of the Constitution.
A) VIII B) II
C) III D) IV

10. The voting age in general elections was reduced from 21 years to 18 by the
A) 71st Amendment Act, 1992
B) 61st Amendment Act, 1988
C) 63rd Amendment Act, 1989
D) 62nd Amendment Act, 1989

 

ANSWERS:

1. (A) 2.(C) 3. (B) 4. (C) 5. (D) 6. (A) 7. (A) 8. (B) 9. (C) 10. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *