Competitive Exams Question Papers

State Eligibility Test General Studies Paper 1

1. Which of the following is not a greenhouse gas ?
A) Carbon dioxide B) Methane
C) Oxygen D) Nitrous Oxide

2. Which Indian was awarded the Nobel Prize for Peace in 2014 ?
A) Kailash Satyarthi
B) Amartya Sen
C) Venkatraman Ramakrishnan
D) Malala Yousafzai

3. The author of the book “Time Machine” is
A) H.G. Wells B) Gunter Grass
C) Edward Luce D) Eleanor Catton

 


4. Who was the “Man of the Tournament” for the Cricket World Cup 2015 ?
A) Shane Watson B) George Bailey
C) Steven Smith D) Mitchell Starc

5. Which of the following rights is a constitutional right and not a fundamental right ?
A) Right to freedom of expression
B) Right to freedom of religion
C) Right to move freely
D) Right to property

6. Article 45 under the Directive Principles of State Policy in the Indian Constitution provides for :
A) Rights of minorities to establish educational institutions
B) Free and compulsory primary education
C) Education for weaker sections of the country
D) Giving financial assistance to less advanced states

7. The judges of the Supreme Court are appointed by
A) Prime Minister of India
B) President of India
C) Speaker of Rajya Sabha
D) Ministry of Law and Justice

8. Who is the first Indian to become the World No. 1 in Badminton ?
A) P.V. Sandhu B) Aparna Balan
C) Saina Nehwal D) Sania Mirza

9. To which age does the Indus Valley Civilization belong ?
A) Bronze B) Lead
C) Iron D) None of these

10. What is the primary aim of Dhanlakshmi Yojana ?
A) Prevent child marriages
B) Promote intercaste marriages
C) Change the mentality of seeing girl child as a financial burden
D) Provide scholarships to bright girl students to pursue PG or Ph.D.

11. On whose philosophy is the current primary education in India based ?
A) Rabindra Nath Tagore
B) Swami Vivekananda
C) Mahatma Gandhi
D) Sri Aurobindo

12. The attributes of objects, events and things that can be measured are called
A) Variables
B) Data
C) Qualitative measures
D) None of these

13. Correctly match the following and answer from the given codes :
1) Manusmriti (a) Vatsyayana
2) Arthashastra (b) Bharata Muni
3) Nyayashastra (c) Kautilya
4) Kamasutra (d) Manu
Codes :
A) (1)-(a); (2)-(b); (3)-(c); (4)-(d)
B) (1)-(d); (2)-(c); (3)-(b); (4)-(a)
C) (1)-(c); (2)-(d); (3)-(a); (4)-(b)
D) (1)-(b); (2)-(c); (3)-(d); (4)-(a)

14. Which of the following contributes the largest share of total energy production in India ?
A) Thermal energy B) Hydel energy
C) Nuclear energy D) Solar energy

15. Which state is called the “Sugar bowl” of India ?
A) Madhya Pradesh B) Himachal Pradesh
C) Uttar Pradesh D) Punjab

16. Which of the following countries is the largest importer of Iron ore from India ?
A) China B) Australia
C) Brazil D) Pakistan

17. Ab initio refers to :
A) From the very beginning
B) High initiative
C) Things done later
D) Without initiative

18. The term “censure” means :
A) Dislike
B) Criticize harshly
C) Unfavourable opinion or judgement
D) Abuse

19. Who is the winner of the Best Actor award in 87th Academy Awards for the film “Theory of Everything” ?
A) Christain Bale
B) Eddie Redmayne
C) Leonardo DiCaprio
D) Matthew McConaughey

20. The type of rear view mirror in a car is
A) Concave B) Parabolic
C) Plain D) Convex

21. Total internal reflection takes place when light travels from
A) Denser medium to a rarer medium
B) Rarer medium to a denser medium
C) Denser medium to a rarer medium and the angle of incidence is greater than the critical angle
D) Rarer medium to denser medium and the angle of incidence is greater than the critical angle

22. The mark stamped on the voter’s finger is made of chemical
A) Hydrogen peroxide
B) Carbon tetrachloride
C) Calcium phosphate
D) Silver nitrate

23. Petrol is obtained from crude oil by the process of
A) Crystallization
B) Decantation
C) Fractional distillation
D) Sublimation

24. Haemoglobin is
A) Carbohydrate B) Nucleic acid
C) Fat D) Protein

25. Which of the following is called as “good cholesterol” ?
A) High-density Lipoproteins (HDLs)
B) Low-density Lipoproteins (LDLs)
C) Very-low-density Lipoproteins (VLDLs)
D) Chylomicrons

Answers :

1. (C) 2. (A) 3. (A) 4. (D) 5. (D) 6. (B) 7. (B) 8. (C) 9. (A) 10. (C)
11. (C) 12. (A) 13. (B) 14. (A) 15. (C) 16. (A) 17. (A) 18. (A) 19. (B) 20. (D)
21. (C) 22. (D) 23. (C) 24. (D) 25. (A)


Share This Content to Your Whatsapp Groups :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *