Competitive Exams General Awareness General Knowledge Quiz Question Answers

today quiz for general knowledge – 10-08-2020

71. Which is not the official language of UN
A) French B) Russian
C) Spanish D) Urdu

72. To fulfill the obligations under which among the following treaties, the government of India publishes the National Communication (NATCOM) periodically?
A) U.S. – India Civil Nuclear Cooperation Initiative
B) World Summit on the Information Society
C) United Nations Framework Convention on Climate Change
D) None of them

73. with which of the following countries, India is cooperating for a project called SARAL (Satellite for Argos and Altika)?
A) Germany B) France
C) Russia D) Israel

74. In which of the following states of India, world’s first Global Center for Nuclear Energy Partnership was started a few months back?
A) Rajasthan B) Kerala
C) Haryana D) Uttar Pradesh

75. Which among the following is not a Major agri-export of India?
A) Marine Products B) Cashew
C) Pulses D) Cereals

76. In which country is located Newcastle Port, the world’s largest coal export port?
A) Canada B) Australia
C) Mexico D) USA

77. In which year, Imperial Records Department (IRD) was established, which is now known as National Archives of India?
A) 1889 B) 1891
C) 1896 D) 1899

78. Which among the following is studied under “fulminology”?
A) Sudden changes in atmosphere
B) Lightning
C) Cloudbursts D) Volcanic Eruptions

79. Kuno Palpur Wildlife Sanctuary, which is being proposed as a new home for some relocated Gir lions from Gujarat, is located in which among the following states?
A) Maharastra B) Madhya Pradesh
C) Orissa D) Rajasthan

80. As per the proposed GST Constitution Amendment Bill, which among the following articles defines the Goods and Services Tax (GST)?
A) 246 A B) 279 A
C) 366 (12)A D) 279 B

ANSWERS

71. (D)   72. (C)   73. (B)   74. (C)   75. (C)   76. (B)   77. (B)   78. (B)   79. (B)   80. (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *