Competitive Exams General Awareness General Knowledge Quiz Question Answers

today quiz for general knowledge – 11-08-2020

 

81. The “PYKKA” aims to develop which among the following?
A) Health facilities in villages
B) Sports in villages
C) Drinking water facilities in Villages
D) Telecommunication in Villages

82. Who among the following is the Chairman of the Joint Parliamentary Committee on the 2G spectrum issue?
A) M. K. Raghavan B) Kodikunnil Suresh
C) P. C. Chacko D) P K Bansal

83. Which among the following film was recently making news for winning 7 BAFTA Awards?
A) The Social Network
B) The King’s Speech
C) Black Swan D) Inception

84. In which year Liberalized Exchange Rate Management System (LERMS) was launched in India?
A) 1989 B) 1991
C) 1992 D) 1994

85. ONV Kurup is the Eminent litterateur and Jnanpith award winner of which among the following languages?
A) Odiya B) Malayalam
C) Tamil D) Kannada

86. Which Japanese company has decided to build a rare earth processing plant in India recently?
A) Fujitsu B) Hitachi
C) Honda D) Toyota

87. What is Project ‘VigEye’ that was launched recently?
A) Eye-donation awareness programme launched by Health Ministry
B) Anti-corruption drive launched by CVC
C) Radar procured from Israel
D) Drive against white-collar crimes

88. What is the name of Agni II missile developed by the DRDO recently?
A) Agni II Premium B) Agni II Plus
C) Agni II Prime D) Agni II Proton

89. Valiathan Committee was in news recently for its recommendations on which of the following institutions of higher education?
A) IRMA B) IITs
C) AIIMS D) IISc

90. Where was the Indo-German Science & Technology Center inaugurated recently?
A) Rohtak B) Gurgaon
C) Faridabad d) Manesar

 

Answers:

81. (B)   82. (C)   83. (B)   84. (C)   85. (B)  86. (D)   87. (B)   88. (C)   89. (C)   90. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *