Competitive Exams General Awareness General Knowledge Quiz Question Answers

today quiz for general knowledge – 19-08-2020

161. Which of the following is abundant in Gobar Gas?
A) Carbon dioxide B) Methane
C) Oxygen D) Hydrogen

162. Bhakra-Nangal Project is constructed on the river
A) Sutlej B) Ravi
C) Beas D) Chenab

163. Lord Macaulay’s name is noted for
A) Introduction of Cheap Postage
B) Establishment of Supreme Court
C) Introduction of English Education
D) Introduction of Railways

164. Which one of the following is the highest Mountain Peak in India?
A) Nanda Devi B) Kamet
C) Namche Barwa D) Kanchanjunga

165. The great emperor Kanishka belonged to which dynasty?
A) Maurya B) Vardhana
C) Kushana D) Gupta

166. Which one of the following is the correct chronological order?
A) Khilji Dynasty – Tughlaq Dynasty – Lodhi Dynasty – Suri Dynasty
B) Lodhi Dynasty – Suri Dynasty – Khilji Dynasty – Tughlaq Dynasty
C) Khilji Dynasty – Suri Dynasty – Lodhi Dynasty – Tughlaq Dynasty
D) Lodhi Dynasty – Tughlaq Dynasty – Khilji Dynasty – Suri Dynasty

167. During whose tenure was the first session of Indian National Congress held?
A) Lord Curzon B) Lord Dufferin
C) Lord Lytton D) Lord Ripon

168. Galena is a major ore of which one of the following elements?
A) Zinc B) Aluminium
C) Lead D) Manganese

169. Match the list-I (Plants / Factories) with
List-II (States) and select the correct answer using the codes given below the Lists
List-I List-II
(Plants/Factories) (States)
A) Bokaro Steel Plant 1. Tamil Nadu
B) Bhilai Steel Plant 2. Madhya Pradesh
C) Integral Coach 3. Chhattisgarh
Factory
D) Diesel Locomotive 4. Jharkhand
Works
5. Uttar Pradesh
Codes:
A B C D
a) 4 1 5 3
b) 2 3 1 5
c) 4 3 1 5
d) 2 1 5 3

170. Who was the Viceroy of India when the Jallianwala Bagh Massacre took place?
A) Lord Hardinge B) Lord Chelmsford
C) Lord Reading D) Lord Irwin

 

ANSWERS

161. (B) 162. (A) 163. (C) 164. (D) 165. (A) 166. (C) 167. (B) 168. (C) 169. (C) 170. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *