Competitive Exams General Awareness General Knowledge Quiz Question Answers

today quiz for general knowledge – 21-08-2020

181. Who is known as ‘the Father of Geometry’ ?
A) Pythagoras B) Euclid
C) Aristotle D) Kepler

182. The Gandhara Art flourished during the period of
A) Guptas B) Mauryas
C) Satavahanas D) Kushanas

183. The ‘Doctrine of Lapse’ was first applied to the Princely State of
A) Satara B) Jhansi
C) Oudh D) Jaunpur

184. Who invented Radar ?
A) Andrew Jacques Cinema
B) Angus Kodak
C) William Ramsay
D) Robert Watson Watt

185. Which of the following is a rich source of Vitamin B-12 ?
A) Cashew nut B) Milk
C) Apple D) Watermelon

186. Which of the following is a non-renewable source of energy ?
A) Biogas B) Solar
C) Wind D) Coal

187. Galvanised iron is made by coating iron with
A) Zinc B) Nickel
C) Chromium D) Sulphur

188. The term ‘equinox’ means
A) The path which the Earth takes around the sun
B) The axis of the Earth around which it rotates
C) When the day and night are of equal duration
D) The time when the sun seems to be going round and round in the sky in the Arctic but does not go below the horizon

189. Isobars are lines joining places having equal
A) Rainfall B) Pressure
C) Population
D) Height above sea-level

190. Heat from the Sun reaches the Earth by
A) Reflection B) Conduction
C) Radiation D) Convection

 

ANSWERS

181. (B)  182. (D)  183. (A)  184. (D)  185. (B)  186. (D)  187. (A)  188. (C)  189. (B) 190. (C)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *